+38164 644 91 62

Posted in

Your shoes are itching – with the help of these tricks, they won’t

Posted in

Once shoes take on an unpleasant odor, it’s hard to restore them to their old freshness, but there are a few tricks to help you remove the pungent odor or at least keep it to a minimum.

1. Baking soda
This trick was also used by our grandmothers, and it certainly works. When you get home and take off your shoes, sprinkle them with a little baking soda. Let the baking soda work overnight, and in the morning simply turn your shoes over the trash can and get rid of excess baking soda – and unpleasant odors.

2. Freeze your shoes
This really unusual trick supposedly removes unpleasant odors. Put the cleaned shoes in a plastic bag, close it well and then put them in the freezer overnight. Just don’t forget to take them out of the freezer!

3. Coffee beans
Coffee absorbs unpleasant odors very well, so it can also help remove the smell from shoes. Put a few coffee beans in your shoe for at least 3 hours – it will absorb all unpleasant odors.

Source: vestionline

photo: Designed by Freepik

Kupili ste nove cipele, doneli ih kuci, ponosno ih obuli ali onda kreću muke. Počiju da vas žuljaju, preuske su.. Pored toga što nove cipele koje su u vašoj veličini, mogu da vas nažuljaju, o onim za pola broja, pa čak i broj nećemo ni da govorimo. Žene su radi lepote i zaluđenosti obućom u stanju da kupe cipele koje žuljaju, samo da bi ih posedovale u svom cipelarniku. A u prodavnici će uvek da kažu da ih malo žuljaju sigurno zato što su nove i daće se razgaziti.

Čvrst materijal nove obuće i naša tvrdoglavost, mogu nas od bola dovesti do suza. Zašto da trpimo bol, ako možemo nešto uraditi same, kod kuće. Možda će nekome biti lakše da cipele, sandale ili koji već komad obuće, odenese kod obućara, koji ima sprave za to, ali ako ste zainteresovani da to uradite sami, evo nekoliko trikova i savet akoji mogu da vam pomognu.

Alkohol
Cipelu iznutra naprskajte rastvorom od alkohola i vode u razmeri 50-50 i trljajte. Nakon toga, obujte debele čarape i nosite cipele 20-ak minuta. Skoro uvek upali.

Krompir
Možda zvuči neverovatno, ali krompir će proširiti vašu tesnu obuću. Krompir srednje veličine (da može da stane u cipelu) ogulite i stavite u cipelu. Ostavite tako preko noći i cipela će se rastegnuti. Naravno, sledeći dan krompir izvadite iz cipele i bacite.

Fen – ovo važi samo za kožnu obuću
Fenom za kosu zagrevajte kožu oko jedne minute, dok koža ne omekša. Zatim, obujte cipele na debele čarape i tako se šetkajte po kući (ili do prodavnice, ako vam je volja) dok se koža ne ohladi.

Kesa za zamrzivač
Kesu za zamrzivač napunite vodom i stavite u cipelu, sandalu, čizmu… Pazite da kesu napunite sa tačno onoliko vode koliko je potrebno da se ispuni cipela. Nakon toga, cipele (sa sve kesom i vodom) stavite u zamrzivač, na najmanje 24 sata. Voda će se pretvoriti u led, led će učiniti svoje, a vi ćete dobiti cipele po vašoj meri.

Čarape
Čarape pokvasite (nemojte da ih natopite) vodom i dobro ocedite. U cipelu nagurajte koliko god možete vlažnih čarapa i ostavite da se osuše unutra. Kako se čarape budu sušile, tako će se širiti i rastegnuti cipele.

Novine
Postupak je isti kao sa čarapama, samo što ćete vodom nakvasiti novine, ali pazite da se ne raspadaju. Nagurajte novina koliko možete i ostavite da se osuše.

Na kraju, kupovina obuće koja vam savršeno pristaje ponekad zaista liči na nemoguću misiju. Međutim, bez obzira da li nosite broj koji je lako ili manje lako naći, Marfijev zakon vam namiguje kad god u izlogu ugledate savršen par cipela! Da bi ste što mudrije izbegle sindrom Pepeljugine sestre, poslužite se nekim od ovih trikova i uživajte.

Izvor: vestionline

photo: Designed by Freepik

Join the conversation

TOP

Torba za kupovinu (Shopping Bag ) 0